Cine a inventat medicina?
Sanatatea este cea mai importanta pentru noi oamenii. Fara sanatate nu am fi in stare sa realizam nimic. De aceea exista medicina, o stiinta care evolueaza continuu si ne ajuta sa ne mentinem sanatosi. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat medicina? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul medicinei si care este povestea inventiei acesteia.
Medicina este o ramura a stiintelor aplicate ce se ocupa cu arta vindecarii prin diagnoza, tratamentul si prevenirea bolilor. Cuprinde o varietate de practici de ingirjire a sanatatii care evolueaza continuu si ajuta la reabilitarea si mentinerea sanatatii prin preventia si tratamentul bolilor. Cuvantul “medicina” provine din latinescul “ars medicina” si inseamna “arta vindecarii”.
Istoria medicinei a inceput cand oamenii primitivi au invatat sa foloseasca plante si ierburi pentru a-si trata bolile. In pesterile Lascaux din Franta exista picturi rupestre ce arata ca plantele erau folosite pentru vindecare. Aceste picturi sunt primele dovezi ale folosintei plantelor in scopuri medicinale.
Inregistrari timpurii au fost descoperite despre medicina Egiptului Antic, medicina Babiloniana, medicina Ayurvedica, medicina Chineza clasica (o predecesoare a medicinei traditionale chinezesti) si medicina Greciei si Romei Antice.
Cel mai vechi text medicinal egiptian este Papirusul Ginecologic Kahun ce dateaza din jurul anului 2000 i.Hr. si descrie bolile ginecologice. Papirusul Edwin Smith dateaza din 1600 i.Hr. si descrie o interventie chirurgicala, iar Papirusul Ebers ce dateaza din 1500 i.Hr. seamana mult cu un manual de medicina.
In Grecia Antica medicina era destul de avansata la acea vreme. “Parintele medicinei moderne”, Hippocrate este cel care a adus medicina la un alt nivel. El este primul ce a recunoscut importanta lovirii cu degetele pentru a detecta afectiunile la plamani. Totodata, a clasificat bolile ca fiind acute, cronice, endemice sau epidemice si a folosit termeni precum rezolutie, convalescenta, criza sau recidiva. Este si primul doctor ce a realizat o interventie chirurgicala in zona toarcica. Dar, probabil, este cel mai cunoscut pentru “Juramantul lui Hippocrate”, un juramant pe care medicii il rostesc si astazi.
Romanii sunt cunoscuti pentru inventarea instrumentelor chirurgicale. Ei sunt cei care au folosit scalpelul, acele chirurgicale si specula. Au fost si cei care au dezvoltat operatiile la cataracta.
In perioada Evului Mediu, medicina a intrat in declin. Exceptand cateva manastiri, cunostintele medicale erau limitate. Oamenii se bazau pe superstitii si pe folclor pentru a scapa de afectiuni. Abia in perioada Renasterii s-a reaprins interesul pentru medicina. A inceput cu lucrarile lui Vesalius, unul din pionierii cercetarilor anatomice. Alti cercetatori precum Michael Servetus, Thomas Brown si Garcia de Orta au inceput sa conduca examinari medicale si sa conteste practicile si superstitiile din folclor. Una din cele mai mari realizari ale perioadei a fost descoperirea existentei bacteriei. Aceasta descoperire a fost realizata de Antoine van Leeuiwenhoek in anul 1676, folosind un microscop.
In 1865, Joseph Lister a stabilit importanta antisepticelor. Gregor Mendel a pus la punct “Legile lui Mendel”, care au devenit bazele geneticii. Lucrarile lui Louis Pasteur si Charles Bernard au dovedit teoriile despre germeni. Primul Razboi Mondial au dus la dezvoltarea Razelor X si a ECG-ului. Perioada interbelica a fost cunoscuta drept perioada in care au fost dezvoltate antibioticele. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial antibioticele si penicilina au fost pentru prima data produse in masa. In anul 1953 Crick si Watson au descoperit ADN-ul, ceea ce a dus la avansari in cercetarile in genetica. Descoperirile in cerecetarile despre celulele stem au fost foarte importante in tratarea unor boli (ex. cancerul) ce puneau in pericol viata oamenilor. Medicamente pentru afectiuni precum infarctul sau boli la rinichi au devenit mai sofisticate.
Medicina contemporana aplica stiintele si cercetarile biomedicale, genetica si tehnologia medicala pentru a diagnostica, trata si preveni ranile si bolile, de obicei prin medicatie sau prin interventii chirurgicale, dar si prin terapii diverse si prin diferite metode precum proteze, farmaceutice, radiatii etc.
Istoria medicinei continua sa se schimbe. Cercetarile in genetica, clonare si Proiectul Genomului Uman promit foarte multe si pot conduce la eradicarea altor boli pe viitor.
Acum ati aflat cine a inventat medicina si ce poveste interesanta sta in spatele inventiei medicinei. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts