Cine a inventat guma de mestecat?
Daca se intampla sa uitam sau, pur si simplu nu apucam sa ne spalam pe dinti, exista o solutie rapida, considerata ca un inlocuitor eficient al spalatului pe dinti. Guma de mestecat este folosita in prezent de toata lumea, nu doar ca inlocuitor pentru spalatul pe dinti, ci si pentru a da prospetime respiratiei sau din motive medicinale. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat guma de mestecat? Cine a avut ideea de a crea ceva atat de banal si totusi atat de popular? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul gumei de mestecat si care este povestea inventarii acesteia.
Guma de mestecat este o substanta moale, de coeziunie, destinata pentru mestecat, nu si pentru inghitit. Pentru a afla cine a inventat guma de mestecat, trebuie sa mergem pana acum aproximativ 3000 de ani.
Guma de mestecat in diferite forme a existat inca din perioada neolitica. In Kierikki, Yli-li, Finlanda, s-a gasit guma de mestecat ce dateaza de circa 3000 de ani, realizata din scoarta copacului de gudron, cu amprente dentare. Se credea ca gudronul din care era facuta guma de mestecat avea proprietati antiseptice si alte avantaje medicinale. Aztecii au folosit chicle ca baza pentru a face o substanta gumoasa ce o foloseau pentru a lipi obiectele in viata de zi-cu-zi.
Forme de guma de mestecat s-au gasit si in Grecia Antica. Grecii mestecau guma realizata din rasina copacului de mastic. Multe alte culturi au mestecat guma realizate din plante, ierburi si rasini. Indienii americani mestecau rasina realizata din seva de molid. In New England, colonistii au luat aceasta practica, iar in anul 1848, John B. Curtis a dezvoltat si vandut prima guma de mestecat comerciala numita “The State of Maine Pure Spruce Gum”. In jurul anului 1850, s-a fabricat o guma din ceara de parafina si curand a depasit guma din seva de molid in popularitate.
Guma de mestecat moderna a fost dezvoltata pentru prima data in anii 1860, cand fostul presedinte mexican, generalul Antonio Lopez de Santa Anna a adus cu el in New York chicle si i-a oferit-o lui Thomas Adams pentru a o folosi ca un substitut al cauciucului.
S-a demonstrat ca guma de mestecat fara zahar, indulcita cu xilitol reduce aparitia cariilor si a placii bacteriene. Guma de mestecat nu ajuta doar pentru a aduce o prospetime a respiratiei, ci si pentru a elimina particulele de alimente si a bacteriilor asociate cu respiratia urat mirositoare dintre dinti.
In multe tari, mestecatul gumei a fost interzis la orele de clasa din principii igienice si de politete. Elevii, de multe ori, arunca gumele de mestecat in locuri necorespunzatoare si poate distrage atentia in clasa.
Aceste lucruri nu impiedica oamenii sa mestece guma, pentru a-i ajuta la prospetimea respiratiei, din motive medicinale sau pur si simplu fara motive. Guma de mestecat a devenit foarte populara in toata lumea, chiar daca este un lucru atat de banal.
Acum ati aflat cine a inventat guma de mestecat si care este istoria acesteia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts