Cine a inventat placa de rigips?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat placa de rigips? Cine este cel care a facut munca in constructii mai usoara? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul placii de rigips si cat de mult ajuta aceasta inventie in constructii.
Placa de rigips este un panou de ipsos rigips presat intre doua foi groase de hartie. Acesta este utilizat pentru a face pereti interiori si plafoane. Constructia cu placa de rigips a devenit predominanta ca o alternativa rapida la traditionala sipca si ipsos.
Prima fabrica de gips-carton a fost deschisa in anul 1888, in Rochester Kent, Marea Britanie. Placa de rigips numita “Sackett Board” a fost inventata in anul 1894, de catre Augustin Sackett si Fred Kane.
Placa de rigips a evoluat intre anii 1910 si 1930, incepand cu impachetarea marginilor placii si eliminarea celor doua straturi interioare de hartie in favoarea fetelor de hartie groasa. In 1910, compania “United States Gypsum Corporation” a cumparat “Sackett Plaster Board Company” si pana in anul 1917 au venit cu un produs numit “sheetrock”. Pe langa faptul ca asigura eficienta de instalare, acest produs a fost dezvoltat ca o masura aditionala pentru rezistenta la foc. Mai tarziu, tehnologia de antrenare a aerului a facut posibila fabricarea de panouri mai usoare si mai putin fragile, apoi materialele si sistemele pentru tratamentele la imbinaturi au fost dezvoltate.
Ca o alternativa la tencuiala ce ar dura o saptamana, o intreaga casa poate fi placata cu placi de rigips in doua-trei zile de doi muncitori experimentati. Placile de rigips pot fi utilizate cu usurinta si de tamplarii amatori, acasa. In constructiile comerciale, pe scara larga, lucrarile de instalare si finisare sunt adesea impartite intre muncitorii care monteaza placile si cei care acopera articulatiile si capurile suruburilor cu un compus de gips-carton.
Metoda de instalare si tipul de placa de rigips pot reduce transmiterea sunetului prin pereti si tavane. Mai multe carti de constructii afirma ca placile de rigips mai groase reduc transmiterea sunetului, dar manualele de inginerie recomanda folosirea a mai multor straturi de rigips, uneori, de diferite grosimi si lipite impreuna sau folosirea unui tip special de placi de rigips concepute pentru a reduce zgomotul.
Expunerea la apa a placilor de rigips le deterioreaza si pot aparea urme de mucegai. Gipsul nu accepta cu usurinta o crestere de mucegai, dar hartia in care este invelit poate prinde mucegai. Totusi, exista solutii de impermeabilizare a placilor.
Indiferent de micile probleme ce pot aparea, placile de rigips sunt folosite foarte des in zilele noastre si sunt considerate un material de constructie foarte eficient si usor de folosit, scurtand timpul de lucru al muncitorilor si oferindu-le usurinta in manipularea placilor.
Acum ati aflat cine a inventat placa de rigips si ce importanta are aceasta inventie in constructii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts