Cine a inventat artificiile?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat artificiile? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul artificiilor si cu ce scop au fost inventate.
Artificiile sunt o clasa de instrumente pirotehnice explozive folosite in scopuri estetice, culturale si religioase. Un joc de artificii este o prezentare a efectelor produse de intrumentele pirotehnice. Artificiile pot lua diferite forme pentru a produce cele patru efecte primare: sunet, lumina, fum si materiale plutitoare (confetti spre exemplu). Pot fi create pentru a arde cu flacari si scantei de diferite culori, in principiu rosu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu si auriu. Jocurile de artificii sunt comnue in toata lumea si sunt punctele importante a multor celebrari culturale si religioase.
Primele atestari documentare despre artificii dateaza din secolul VII, in China, locul unde au fost inventate. Artificiile au fost folosite sa acompanieze mai multe festivitati. Sunt o parte din cultura Chineza si au originile in aceasta tara. Ulterior, s-au extins si in alte culturi si societati.
O poveste traditionala chineza spune ca un bucatar a creat o combinatie de salpetru, carbune si sulfura. Aceasta combinatie a luat foc, iar bucatarul a dus practica la un alt nivel si a introdus combinatia intr-o tulpina de bambus. A explodat si astfel au luat nastere primele artificii.
Europenii au descoperit artificiile si praful de pusca atunci cand au inceput calatoriile spre est. Se spune ca ori cruciatii ori Marco Polo au importat pentru prima data praful de pusca si artificiile din China. Oricine ar fi responsabil pentru acest fapt, localnicii europeni au primit cu uimire aceste descoperiri. Regina Elisabeta a II-a a creat chiar si un post oficial de “Maestru al Focului” care se asigura ca jocurile de artificii decurg asa cum ar trebui.
Artificiile nu au ajuns in America pana in secolul al XVII-lea. Europenii au luat cu ei artificii pentru a sarbatori si pentru a le folosi impotriva bastinasilor.
In zilele noastre, artificiile sunt folosite in toata lumea pentru a celebra evenimente majore si zile de sarbatoare, publice sau private. Guvernele cheltuiesc milioane de dolari pentru a se intrece intre ele cu jocuri de artificii spectaculoase.
Un record mondial s-a stabilit la trecerea in noul an 2014 in Dubai pentru cele mai multe artificii aprinse intr-o singura reprezentatie coordonata. Au fost necesare zece luni de planificare si peste 500 000 de artificii care s-au epuizat la sfarsitul unei reprezentatii ce a durat in jur de sase minute.
Acum ati aflat cine a inventat artificiile si cum au ajuns sa fie atat de populare in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts