Cine a inventat laserul?

Cine a inventat laserul?

Cine a inventat laserul

Cine a inventat laserulO tehnologie moderna cu aplicatii in diverse domenii, dar dezvoltata pe parcursul a mai multor ani. Laserul este o inventie ce astazi se foloseste in multe domenii unde precizia este cea mai importanta. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat laserul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul laserului si ce beneficii a adus acesta in lumea moderna.

Laser este un acronim pentru “Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation” (Amplificarea Luminii prin Stimularea Emisiilor de Radiatie). Practic, este un dispozitiv ce produce lumina prin metoda de emisii stimulate.

Albert Einstein este cel care a relatat teoria emisiilor stimulate in anul 1917. Acesta a spus ca este posibil sa se produca o raza de lumina care sa emita energie. Prin propagarea razelor de lumina cu o frecventa potrivita, ar putea fi directionate catre atomi pentru a produce energie.

In 1958, Charles Townes si Arthur Schawlow au dezvoltat un dispozitiv numit maser (Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation – Amplificarea Microundelor prin Stimularea Emisiilor de Radiatie). Nu era un laser, dar dezvoltarea maserului a fost cruciala pentru istoria laserului. Maserul era folosit pentru a intari semnalele radio si pentru cercetarile astornautice.

Desi Charles Townes este primul care a folosit cuvantul “laser” in 1957, Theodore Maiman a fost cel care a inventat primul laser cu rubin. Townes sustinea ca a inventase deja laserul optic in 1957, dar nu a reusit sa-si patenteze creatia pana in anul 1977, astfel Maiman ramane primul om care a inventat un laser functional.

In anul 1960, Ali Javan a inventat laserul cu gaz, folosind un amestec de heliu si neon. Era pentru prima data in istoria laserului cand energia electrica era transformata in laser. A urmat inventia laserului semiconductor al lui Robert Hall in anul 1962. Doi ani mai tarziu, Kumar Patel a realizat laserul cu dioxid de carbon, iar Hal Walker a urmat cu inventia telemetriei laserului.

Doctorul Steven Trokel a inventat laserul Excimer in anii 1970. In prima faza, a fost folosit in computere, dar in 1982, echipa acestuia a descoperit potentialul de a trata ochii. In 1987 a avut loc prima operatie oftalmologica cu laser. De atunci, tratamentul oftalmologic cu laser a devenit foarte comun.

Istoria laserului dupa anii 1960 a fost marcata de imbunatatiri tehnologice, noi inventii si astfel crescand aplicabilitatea laserului in tot mai multe domenii. Pe langa tratamentele la ochi, laserul a inceput sa fie folosit si in alte industrii. Practic, toate formele de dispozitive electronice folosesc laserul intr-un fel sau altul. Este folosit in facilitatile medicale si in cercetarile stiintifice. Laserele sunt folosite pentru a produce spectacole de lumini la concerte si in cluburi, la imprimante, in stomatologie, in proceduri chirurgicale, in sudura si la sistemele de ghidaj pentru rachete. Lista continua cu nenumarate aplicatii in majoritatea domenilor.

Cand a fost inventat, cercetatorii se intrebau la ce se putea folosi laserul. Dupa cum arata istoria, laserul a devenit o parte nepretuita a societatii moderne.

Acum ati aflat cine a inventat laserul si cat de popular a devenit dispozitivul in lumea moderna. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

1 COMENTARIU

comments user
Elena

Fac un tratament medical cu -laser – si am fost curioasa sa cunosc istoria laserului. Tot respectul pentru inaintasii nostri cu daruire si inteligenta.
M-asi bucura sa vad ca si in Romania ,atati copii si tineri talentati ,ar fi sustinuti de guvern pt.cercetare si desvoltare pe diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.